Sessie 4

  • KNO: Frank van den Hoogen
  • Dermatologie: Vigfús Sigurdsson
  • Oogheelkunde: Jan Keunen

Frank van den Hoogen

Mijn naam is Frank van den Hoogen, KNO-arts/Hoofd-Hals chirurg. Hoewel mij snel duidelijk werd dat ik een chirurgisch vak ambieerde werd ik pas in de staart van mijn coschappen geënthousiasmeerd voor de KNO-heelkunde. Tijdens mijn eerste aanstelling als “senior house officer in ENT” in de UK werd die keuze bevestigd. Ik heb uiteindelijk voor de hoofd-hals chirurgie gekozen omdat de oncologie een essentieel onderdeel van ons vak is met een maximale chirurgische expositie. Ik ben werkzaam als A-opleider in het Radboudumc te Nijmegen. Ik zoek enthousiastelingen met een aantoonbare KNO-heelkundige en wetenschappelijke interesse. Teamplayers, die meer hebben gedaan dan alleen maar studeren en daarnaast bijvoorbeeld actief zijn geweest in verenigingen, sport of bestuur. Een korte bondige brief met een goed verzorgd CV, ook qua lay-out, blijft een makkelijke manier om op te vallen. Met een gebrekkige voorbereiding op een sollicitatiegesprek laten AIOS (to be) nog wel eens wat kansen liggen.   

Vigfús Sigurdsson

Mijn naam is Vigfús Sigurdsson en ik ben Dermatoloog en Venereoloog (huid- engeslachtsziekten). Ik ben sinds 10 jaar opleider in het UMC Utrecht. Daarvoor was ik plaatsvervangend opleider.Ik kom uit IJsland en heb daar ook geneeskunde gestudeerd. De opleiding tot dermatoloog heb ik gevolgd in het UMC Utrecht van 1990-1994 . Dat ik dermatoloog wilde worden wist ik al vanaf mijn 4e jaar van de geneeskundestudie. De belangstelling voor de dermatologie werd bij mij gewekt tijdens een korte buitenlandse stage op een afdeling dermatologie in Graz, Oostenrijk. Ik/wij in het UMC Utrecht zoeken kandidaten die goed kunnen communiceren met patiënten en collega’s. Iemand die professioneel is en liefst iemand die ervaring heeft in andere vakken dan de dermatologie zoals interne en chirurgie.

Jan Keunen

Jan Keunen, hoogleraar oogheelkunde en AIOS opleider Radboudumc, Nijmegen. Omdat ik van jongs af aan huisarts wilde worden ging ik geneeskunde studeren. Het coschap huisartsgeneeskunde viel zwaar tegen en het coschap KNO viel mee. Tijdens de verplichte militaire dienst werd ik echter op de afdeling oogheelkunde van het Militair Hospitaal in Utrecht geplaatst omdat de dienstdoende sergeant-majoor dacht dat KNO stond voor keel-,  neus- oogheelkunde. In die tijd fietste ik met vragen over patiënten naar het Ooglijdersgasthuis. Na een paar maanden wist ik het zeker: ik wil oogarts worden. Nooit spijt van gehad, het was achteraf gezien een voltreffer.Bij een sollicitatie let ik als opleider op een aantal zaken. Het is belangrijk dat de AIOS groep genderneutraal is; dit kan bij twee gelijkwaardige kandidaten dus het verschil maken. Ik vraag expliciet waarom iemand dokter is geworden en ben altijd benieuwd  of iemand al dan niet breed georiënteerd is. Aantoonbare interesse in de oogheelkunde (een voordracht, een poster, een publicatie) is voor mij een pre, evenals het bespelen van een muziekinstrument of veel knutselen (vanwege de noodzakelijke operatieve handvaardigheid). Verder let ik op body language en kleding en stel graag opeens een onverwachte vraag (Waarom zouden we jou eigenlijk in opleiding moeten nemen? Welk boek heb je het laatst gelezen? Welke film moet ik dit weekend gaan zien?). Het eindoordeel van de staf en AIOS groep is voor mij beslissend. Samenvattend: voor een opleidingsplaats moet je een bepaalde bagage hebben, maar ook een dosis geluk. Terugkijkend op mijn eigen carrière denk ik: wat was ik eigenlijk een zondagskind. De boodschap die ik vandaag wil meegeven? Klamp je nergens aan vast, wees flexibel en creëer je eigen kansen. Sla op het juiste moment onverbiddelijk toe en kijk dan niet meer terug.