info@nccongres.nl

Parallelle sessies

Patronen van ons brein

Parallelle sessie 1

Door Dr. Ester van Fenema

Dr. Van Fenema is psychiater in de crisisdienst en ziet regelmatig hoe het helemaal mis kan gaan met persoonlijke patronen in mensen. Zo begeleidt ze in haar werk organisatieleiders, podiumtijgers en specialisten in het gezond blijven onder grote druk. Dr. Van Fenema geeft in deze Parallelle Sessie een inkijk in de patronen in ons eigen brein en hoe je deze gezond houdt. Daarnaast vertelt ze over haar fascinatie en verwondering van de diepere laag van patronen. Dr. Van Fenema schreef de boeken ‘Het ontstemde brein’, ‘Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn’ en ‘Het Verlaten Individu’ gevolgd door het hoopvolle ‘De Leegte voorbij’.

biologisch geïnspireerde medische technologie

Parallelle sessie 2

Door Prof. Paul Breedveld

In vergelijking met door mensen gemaakte technologie, volgt de natuur alternatieve ontwerproutes die leiden tot slimme en verbazingwekkende oplossingen. Deze kunnen een grote inspiratie zijn voor technische toepassingen. 

Geïnspireerd door buitengewone biologische mechanismen ontwikkelt prof. dr. Breedveld binnen de Bio-Inspired Technology (BITE) groep aan de TU Delft (www.bitegroup.nl) innovatieve medische instrumenten voor verschillende medische toepassingen, zoals minimaal invasieve chirurgie en percutane ingrepen. Deze Parallelle Sessie geeft een overzicht van onze ontwikkelingen, waarbij onderzoek naar de anatomie van inktvistentakels, slangen en parasitaire wespen wordt gecombineerd met geavanceerde productietechnologieën zoals 3D-printen. Dit leidt tot ‘s werelds dunste stuurinstrumenten en slangachtige chirurgische apparaten, waarvan sommige zijn gepatenteerd en gecommercialiseerd.

prof. paul breedveld

Prof. Breedveld studeerde Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft, waar hij in 1991 en 1996 zijn MSc- en PhD-titels behaalde. Hij zette zijn onderzoek voort middels het ontwerpen van innovatieve medische apparaten geïnspireerd door slimme biologische oplossingen. Zijn onderzoek werd in 2012 beloond met een Nederlandse VICI-beurs voor de ontwikkeling van geavanceerde slangachtige instrumenten voor endonasale schedelbasischirurgie. In 2019 werd hij een van de voorzitters van Dutch Soft Robotics, een Nederlands nationaal onderzoeksprogramma over zachte robotica. Als hoofdonderzoeker in verschillende nationale en EU-onderzoeksprogramma's is Breedveld momenteel voorzitter van de sectie Minimaal Invasieve Chirurgie & Bio-geïnspireerde Technologie aan de TU Delft en directeur van de Graduate School van de faculteit Werktuigbouwkunde.

wat elke coassistent zou moeten weten over kinderpalliatieve zorg

Parallelle sessie 3

Door Prof. Dr. Eduard Verhagen

 

Prof. dr. Verhagen kreeg in 2001 te maken met Bente, een ongeneeslijk zieke baby met een gruwelijke huidafwijking, waardoor ze wonden over haar hele lichaam had en voortdurend pijn leed. ‘Telkens als het verband werd verwisseld, ging haar huid open. Van de kleinste aanraking kreeg ze blaren, ook in haar mond, waardoor ze nauwelijks kon drinken. Haar lijden was uitzichtloos en ondraaglijk. Haar ouders vroegen ons haar leven te beëindigen. Er volgden talloze gesprekken met artsen, de ouders en de officier van justitie. ‘We wilden weten wat de consequenties zouden zijn als we het verzoek van de ouders zouden inwilligen. Werden we dan vervolgd voor moord? De officier wilde er niets over zeggen. Uiteindelijk hebben we Bente niet geholpen en is ze teruggegaan naar het ziekenhuis in Emmen waar ze in 2001 is overleden.’ 
Dit zorgde ervoor dat prof. dr. Verhagen in  2004 het Groningen-protocol opstelde. In dit protocol omschreef hij criteria waaraan artsen kunnen voldoen om in het kader van de Nederlandse euthanasiewetgeving ‘levensbeëindiging van pasgeborenen’ uit te kunnen voeren zonder gevaar van strafververvolging wegens moord op een wilsonbekwame zonder verzoek om euthanasie. Het voorstel van Verhagen werd nadien door het Openbaar Ministerie in Groningen goedgekeurd. Sinds het invoeren van dit protocol door de Nederlandse overheid en de publicatie ervan in 2005 in The New England Journal of Medicine kreeg het uitgesproken kritiek van collega pediaters en meerdere organisaties en politici, zoals de Pauselijke Academie voor het Leven en de Italiaanse politicus Carlo Giovanadi.

In deze Parallelle Sessie zal prof. dr. Verhagen uitleg geven over ethiek, dilemma’s, ongelooflijk moeilijke keuzes en leiderschap. ‘Loop niet weg voor een moreel dilemma, ook al weet je niet meteen wat het goede is. Probeer iets moois te maken van schijnbaar onmogelijk moeilijke situatie.’ Prof. dr. Verhagen, is kinderarts aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij werkte 5 jaar op Curaçao voordat hij naar Groningen kwam om te werken als Hoofd Patiëntenzorg van het Beatrix Kinderziekenhuis/UMCG, waar hij nu afdelingshoofd en hoogleraar kindergeneeskunde en kinderpalliatieve zorg is. Hij schreef tal van wetenschappelijke artikelen over ethische besluitvorming en zorg rond het Levenseinde. Hij leidt verschillende nationale onderzoeks- en palliatieve zorginitiatieven en is lid van verschillende regionale en nationale adviesraden op het gebied van geneeskunde, ethiek en recht.

ai in de orthopedie en traumachirurgie

Parallelle sessie 4

Door Prof. Dr. Job Doornberg

Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) maakt een buitengewone groei door sinds de introductie ervan, en deze opmars heeft niet alleen invloed op diverse sectoren, maar zal ook aanzienlijke veranderingen teweegbrengen binnen de gezondheidszorg. Een terrein waarop de impact van AI bijzonder ingrijpend zal zijn. Hoe precies? 

Dit is een vraag die niet alleen bij ons leeft, maar ook bij de gerenommeerde professor dr. Doornberg. Laat je in deze Parallelle Sessie inspireren door de grensverleggende mogelijkheden van kunstmatige intelligentie in de medische sector en ontdek hoe deze innovaties de gezondheidszorg zullen veranderen.

 

prof. dr. job doornberg

Professor Job Doornberg is orthopedisch traumachirurg. Werkzaam op zowel de afdelingen Orthopedische Chirurgie als Algemene Traumachirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), is hij gespecialiseerd in fractuurchirurgie: het volledige spectrum, van 'eenvoudige' pols- en enkelbreuken tot complexe posttraumatische misvormingen met 3D-planning. Hij werd opgeleid aan de Universiteit van Amsterdam Medische School en het Orthopedisch Opleidingsprogramma, met een PhD Research Fellowship aan de Harvard Medical School (HMS) & Massachusetts General Hospital (MGH) in Boston, VS, en voltooide zijn opleiding met klinische Trauma- en Bekken Fellowships aan het Flinders Medical Center (FMC) & het Royal Adelaide Hospital (RAH) in Australië, gevolgd door een junior-stafpositie bij FMC Adelaide aan de Middellandse Zeekust van Zuid-Australië.

een kijkje in de oorlogschirurgie

Parallelle sessie 5

Door Dr. Rob Leemans

 

Hoe is het om in een oorlogsgebied te werken, onder hoge druk te moeten presteren, waar vrienden gewond raken of zelfs overlijden? 

Dr. Leemans neemt ons mee door zijn ervaringen, waar levensreddende interventies onder de zwaarste omstandigheden niet alleen medische bekwaamheid nodig hebben, maar ook moed en vastberadenheid. Een unieke kans om het menselijke aspect achter de oorlogschirurgie te ontdekken en te begrijpen.

Na een nautisch verleden als stuurman en marineofficier heeft dr. Leemans geneeskunde gestudeerd, gepromoveerd en is hij traumachirurg geworden. Tot voor kort was hij werkzaam in het MCL, zowel als chirurg als ook in het management en als opleider. Daarnaast was hij actief reservist met vele uitzendingen als oorlogschirurg. Na het beëindigen van zijn praktijk, wegens pensioengerechtigde leeftijd, is hij part time adviseur bij defensie geweest, is nog actief in verscheidene besturen, coaching, teamtrainingen en is adviseur bij de SESAM academie. In deze Parallelle Sessie zal dr. Leemans vertellen over zijn ervaringen als oorlogschirurg waarbij een kijkje in de medische aspecten van het oorlogsgeweld wordt gegeven.

brandwondengeneeskunde

Parallelle sessie 6

Door Dr. Sonja Scholten

‘De brandwondengeneeskunde grijpt je, of het schrikt je volledig af. Het vak is lang niet voor iedereen weggelegd’.

Aldus de woorden van dr. Sonja Scholten. Samen met de steeds veranderende brandwondenzorg is dit specialisme dan ook voor velen nog onbekend terrein. In deze Parallelle Sessie gaat dr. Scholten in op het behandelen van (acute) brandwonden middels interdisciplinaire zorg en hoe de toekomst van de zorg van patiënten met brandwonden eruitziet.

dr. sonja scholten

Dr. Scholten is sinds 2007 werkzaam als brandwondenarts in het Martini Ziekenhuis in Groningen en is bekend van de serie ‘Topdokters’. Zij houdt zich bezig met de behandeling van patiënten met ernstige brandwonden. Tevens is zij EMSB-instructeur. Mensen opleiden vindt ze inspirerend en geeft veelvuldig scholing aan huisartsen en specialisten.

3d technologie binnen de mond-, kaak- en aangezichtschirurgie

Parallelle sessie 7

Door Prof. dr. Stefaan Bergé

Ontdek de grensverleggende wereld van 3D-technologie binnen de mond-, kaak- en aangezichtschirurgie!

Duik in een boeiende lezing waarin de nieuwste innovaties op het gebied van driedimensionale beeldvorming de hoofdrol spelen. Verwacht een meeslepende reis door geavanceerde technologieën die de precisie en effectiviteit van chirurgische ingrepen naar ongekende hoogten tillen. Mis het niet en ontdek hoe deze cutting-edge technologieën de normen in de medische wereld herdefiniëren!

Prof. dr. Bergé is hoogleraar en afdelingshoofd mond-, kaak- en aangezichtschirurgie van de Radboud Universiteit. Verder is hij bekend van het programma ‘Topdokters’ en richtte hij het 3D-lab op. Hiervoor realiseerde hij meer dan drie miljoen euro aan investering en research funding en wordt het 3D-lab inmiddels over heel Nederland uitgerold. 

 

prehabilitatie

Parallelle sessie 8

Door dr. Stefan van Rooijen

‘Prehabilitatie’: de sleutel tot het optimaliseren van de gezondheid van patiënten vóór een operatie. Maar wat houdt dit in en hoe kunnen artsen en patiënten bijdragen aan het succes van een chirurgische ingreep door de kracht van voorbereiding?

In deze Parallelle Sessie legt dr. Van Rooijen hoe het versterken van uw lichaam vóór de operatie niet alleen het herstel bevordert, maar ook de kans op complicaties vermindert met wel 60%! Zijn visie? Een wereld waarin mensen gezond en fit zijn. Waar mensen de tools hebben om regie te kunnen nemen over hun gezondheid, ongeacht de postcode waar ze geboren zijn, of de ongezonde leefomgeving die ze moeten trotseren. Nederland kent 9.9 miljoen chronisch zieke mensen, dr. Van Rooijen wil deze mensen activeren om op een wetenschappelijk ondersteunde manier controle over hun gezondheid te nemen om zo fit mogelijk te raken. Ook als ze een grote operatie te wachten staan. Dit zal ertoe leiden dat mensen minder tot niet meer ziek zijn, mogelijk langer leven, sneller herstellen van een behandeling, en in ieder geval meer jaren in gezondheid leven.

dr. stefan van rooijen

Dr. Van Rooijen is huisarts en bekend van de boeken ‘Plan je fit’ en ‘fit4Life’. In 2018 promoveerde Dr. Stefan van Rooijen met het Fit4Surgery programma. Het doel was om de resultaten van medische ingrepen te verbeteren door te focussen op zowel de fysieke als mentale gezondheid vóór een chirurgische ingreep gericht op darmkanker. Voortbouwend hierop breidt Stefan zijn innovatieve project ‘Fit4Life’ actief uit door de band tussen ziekenhuisomgeving en eerstelijnsgezondheidszorgverleners te versterken. Het doel? Een meer omvattende benadering van patiëntenzorg en welzijn.

artsen zonder grenzen

Parallelle sessie 9

Door dr. Jacques de Milliano


Beleef de indrukwekkende wereld van Artsen Zonder Grenzen tijdens deze boeiende lezing over oprichter Jacques de Milliano! 

Ontdek de grensverleggende missies, de moedige inzet van medisch personeel en de impact op levens in crisissituaties wereldwijd. Laat je inspireren door verhalen van echte humanitaire helden en krijg inzicht in de uitdagingen en triomfen van medische hulpverlening in ‘s werelds meest kwetsbare gebieden. Mis deze unieke kans niet om de passie en toewijding achter Artsen Zonder Grenzen te ervaren en te begrijpen hoe medische zorg een verschil maakt, ongeacht de grenzen.

Jacques de Milliano is een Nederlandse arts en bestuurder. Hij verwierf bekendheid als mede-oprichter en voorzitter van Artsen Zonder Grenzen in Nederland. De arts was in 1998 korte tijd lid van de Tweede Kamer namens het CDA.

transgenderzorg

Parallelle sessie 10

Door Verpleegkundig specialist
Anke Schuringa

Mensen die transgender zijn, ervaren een mismatch tussen hun genderidentiteit of genderexpressie en hun geslacht.

Sinds eind jaren ’70 bieden we in Nederland een behandelprogramma voor transgenders aan. Dit omvat een zeer lang traject met o.a. psychiaters, hormoontherapie en chirurgie. Leer in deze indrukwekkende Parallelle Sessie over de fysieke, mentale en sociale aspecten van gendertransitie en krijg inzicht in hoe we gezamenlijk kunnen bijdragen aan een ondersteunende en begripvolle omgeving. Verpleegkundig specialist Anke Schuringa neemt je mee door deze aspecten middels ontroerende maar ook mooie patiëntencasussen.

zonder slaap kan je niet, maar wat is nu precies de rol van slaap?

Parallelle sessie 11

Door Dr. Jeroen Dudink

 

De mens slaapt, net als alle andere dieren op de wereld, ongeveer een derde van zijn leven. Zonder slaap functioneren we slecht en dit heeft een negatieve invloed op al onze organen. Hoe vaak betrap jij jezelf erop dat je tekort hebt geslapen? Wat zijn de gevolgen van te weinig slaap voor jezelf? En hoe zit het eigenlijk met het effectieve aantal slaapuren van je patiënt? Wat is de precieze rol van slaap bij volwassenen en bij kinderen? Wat is de rol van slaap op vroege hersenontwikkeling? Antwoorden op deze vragen komen aan bod tijdens de Parallelle Sessie  van dr. Dudink.

dr. jeroen dudink

Dr. Dudink studeerde geneeskunde aan de Katholieke Universiteit van Leuven en specialiseerde zich tot kinderarts aan het Leids UMC. Hij werkte diverse jaren in het Sophia kinderziekenhuis van het Erasmus MC. Daarnaast behaalde hij zijn master neuroscience, deed een jaar hersenonderzoek aan het Imperial College London en promoveerde op geavanceerde hersenscans bij pasgeborenen. Op dit moment werkt hij als kinderarts-neonatoloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMCU met als specialisatie neonatale neurologie. Als universitair hoofddocent aan het UMC Utrecht is hij betrokken bij diverse studies met betrekking tot slaap en het ontwikkelende brein.

de klimaatcrisis binnen de zorg

Parallelle sessie 12

Door Dr. Anne Roosendaal

 

Wat is de cruciale rol van de gezondheidszorg in het aanpakken van klimaatverandering en waarom is dit van invloed op jouw welzijn?

Laat je meeslepen door dr. Roosendaal over het grootste actuele probleem van nu én de toekomst! Leer over duurzame praktijken, innovatieve oplossingen en hoe we samen de ecologische voetafdruk van de gezondheidszorg kunnen verkleinen. Hoe kunnen wij als artsen van de toekomst samenwerken aan een groenere en gezondere toekomst? Mis het niet en ontdek hoe jouw betrokkenheid een verschil kan maken in de klimaatrevolutie binnen de zorg!

dr. anne roosendaal

Dr. Roosendaal is specialist ouderengeneeskunde en zet zich als oprichter van ‘De Klimaat Dokter’ in voor de klimaatcrisis. Haar missie? Alle artsen een positieve impact laten hebben op het klimaat en er samen voor te zorgen dat iedereen een groene toekomst heeft.

tuchtrecht binnen de zorg

Parallelle sessie 13

Door Lauxtermann advocatenkantoor

Natuurlijk hoopt niemand ooit een tuchtklacht te krijgen. Toch krijgen elk jaar ongeveer 1500 artsen te maken met het tuchtrecht. In het ergste geval kan dit leiden tot een ontheffing van je artsendiploma. Ongeveer 16% van de klachten tegen artsen wordt gegrond verklaard. Het krijgen van een tuchtklacht betekent dus niet automatisch dat een arts ook daadwerkelijk iets verkeerd heeft gedaan. Artsen ervaren een tuchtklacht dan ook vaak als zeer belastend. Maar wat kan je als arts doen als je wel bij het tuchtrecht terecht komt? Hoe kun je jezelf hier het beste op voorbereiden? Dat legt ‘Lauxtermann advocatenkantoor’ in deze Parallelle Sessie aan je uit!

Bovenstaande is slechts een greep van de vele parallelle sessies en workshops die er op het congres gegeven zullen worden. Meer informatie over de aanvullende sessies volgt!