Hoe organiseer ik professioneel geluk?
Parallelle sessie 1
Zaterdag 11.05 – 11.50
Door Prof. dr. Stefaan Bergé
In deze voordracht staan we stil bij de moeilijke opdracht hoe je zelf verantwoordelijk bent voor het organiseren van je eigen professionele geluk. We zoeken daarvoor o.a. hulp bij de oude Griek Pindaros, in de kloosterleer van Benedictus, in de aforismen van Friedrich Nietzsche en we raadplegen het etymologische woordenboek. Kortom: een filosofische maar desalniettemin zeer toegankelijke benadering waarin handvaten worden uitgewerkt die u mogelijk kunnen helpen bij het creatief en constructief uitbouwen van uw beginnende medische carrière.
Prof. Dr. Dr. Stefaan J. Bergé werd opgeleid in Leuven (tandheelkunde en geneeskunde), Saarbrücken (MKA-chirurg) en Bonn (Plastische en reconstructieve aangezichtschirurgie). Tevens hospiteerde hij een half jaar in Detroit en Dallas voor een opleiding in schisis en de craniofaciale chirurgie. Sinds 2005 is hij hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en hoofd van de afdeling Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie. Hij is oprichter van het 3D-Lab Nijmegen en voorzitter van het Nijmegen Cleft and Craniofacial Center. Prof. Bergé heeft meer dan 300 peer-reviewed publicaties geschreven, heeft verschillende boekpublicaties gedaan en honderden internationale lezingen over de hele wereld gegeven. Hij heeft verschillende internationale prijzen gewonnen en is promotor van meer dan 25 proefschriften. In 2016 werd hij uitgeroepen tot beste opleider van Nederland. Hij is verkozen tot president van de Europese vereniging voor Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (2026). Hij bouwt muziekinstrumenten en houdt erg van musiceren.
de klimaatcrisis binnen de zorg
Parallelle sessie 1
Zaterdag 11.05 – 11.50
Door Dr. Anne Roosendaal
Wat is de cruciale rol van de gezondheidszorg in het aanpakken van klimaatverandering en waarom is dit van invloed op jouw welzijn?
Laat je meeslepen door dr. Roosendaal over het grootste actuele probleem van nu én de toekomst! Leer over duurzame praktijken, innovatieve oplossingen en hoe we samen de ecologische voetafdruk van de gezondheidszorg kunnen verkleinen. Hoe kunnen wij als artsen van de toekomst samenwerken aan een groenere en gezondere toekomst? Mis het niet en ontdek hoe jouw betrokkenheid een verschil kan maken in de klimaatrevolutie binnen de zorg!

dr. anne roosendaal
Dr. Roosendaal is specialist ouderengeneeskunde en zet zich als oprichter van ‘De Klimaat Dokter’ in voor de klimaatcrisis. Haar missie? Alle artsen een positieve impact laten hebben op het klimaat en er samen voor te zorgen dat iedereen een groene toekomst heeft.
artsen zonder grenzen
Parallelle sessie 1
Zaterdag 11.05 – 11.50
Door dr. Jacques de Milliano
Beleef de indrukwekkende wereld van Artsen Zonder Grenzen tijdens deze boeiende lezing over oprichter Jacques de Milliano!
Ontdek de grensverleggende missies, de moedige inzet van medisch personeel en de impact op levens in crisissituaties wereldwijd. Laat je inspireren door verhalen van echte humanitaire helden en krijg inzicht in de uitdagingen en triomfen van medische hulpverlening in ‘s werelds meest kwetsbare gebieden. Mis deze unieke kans niet om de passie en toewijding achter Artsen Zonder Grenzen te ervaren en te begrijpen hoe medische zorg een verschil maakt, ongeacht de grenzen.
Jacques de Milliano is een Nederlandse arts en bestuurder. Hij verwierf bekendheid als mede-oprichter en voorzitter van Artsen Zonder Grenzen in Nederland. De arts was in 1998 korte tijd lid van de Tweede Kamer namens het CDA.
ai in de orthopedie en traumachirurgie
Parallelle sessie 1
Zaterdag 11.05 – 11.50
Door Prof. Dr. Job Doornberg
Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) maakt een buitengewone groei door sinds de introductie ervan, en deze opmars heeft niet alleen invloed op diverse sectoren, maar zal ook aanzienlijke veranderingen teweegbrengen binnen de gezondheidszorg. Een terrein waarop de impact van AI bijzonder ingrijpend zal zijn. Hoe precies?
Dit is een vraag die niet alleen bij ons leeft, maar ook bij de gerenommeerde professor dr. Doornberg. Laat je in deze Parallelle Sessie inspireren door de grensverleggende mogelijkheden van kunstmatige intelligentie in de medische sector en ontdek hoe deze innovaties de gezondheidszorg zullen veranderen.

prof. dr. job doornberg
Professor Job Doornberg is orthopedisch traumachirurg. Werkzaam op zowel de afdelingen Orthopedische Chirurgie als Algemene Traumachirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), is hij gespecialiseerd in fractuurchirurgie: het volledige spectrum, van 'eenvoudige' pols- en enkelbreuken tot complexe posttraumatische misvormingen met 3D-planning. Hij werd opgeleid aan de Universiteit van Amsterdam Medische School en het Orthopedisch Opleidingsprogramma, met een PhD Research Fellowship aan de Harvard Medical School (HMS) & Massachusetts General Hospital (MGH) in Boston, VS, en voltooide zijn opleiding met klinische Trauma- en Bekken Fellowships aan het Flinders Medical Center (FMC) & het Royal Adelaide Hospital (RAH) in Australië, gevolgd door een junior-stafpositie bij FMC Adelaide aan de Middellandse Zeekust van Zuid-Australië.
tuchtrecht binnen de zorg
Parallelle sessie 1
Zaterdag 11.05 – 11.50
Door Lauxtermann advocaten
Natuurlijk hoopt niemand ooit een tuchtklacht te krijgen. Toch krijgen elk jaar ongeveer 1500 artsen te maken met het tuchtrecht. In het ergste geval kan dit leiden tot een ontheffing van je artsendiploma. Ongeveer 16% van de klachten tegen artsen wordt gegrond verklaard. Het krijgen van een tuchtklacht betekent dus niet automatisch dat een arts ook daadwerkelijk iets verkeerd heeft gedaan. Artsen ervaren een tuchtklacht dan ook vaak als zeer belastend. Maar wat kan je als arts doen als je wel bij het tuchtrecht terecht komt? Hoe kun je jezelf hier het beste op voorbereiden? Dat legt ‘Lauxtermann advocaten’ in deze Parallelle Sessie aan je uit!
transgenderzorg
Parallelle sessie 1
Zaterdag 11.05 – 11.50
Door Verpleegkundig specialist
Anke Schuringa
Mensen die transgender zijn, ervaren een mismatch tussen hun genderidentiteit of genderexpressie en hun geslacht.
Sinds eind jaren ’70 bieden we in Nederland een behandelprogramma voor transgenders aan. Dit omvat een zeer lang traject met o.a. psychiaters, hormoontherapie en chirurgie. Leer in deze indrukwekkende Parallelle Sessie over de fysieke, mentale en sociale aspecten van gendertransitie en krijg inzicht in hoe we gezamenlijk kunnen bijdragen aan een ondersteunende en begripvolle omgeving. Verpleegkundig specialist Anke Schuringa neemt je mee door deze aspecten middels ontroerende maar ook mooie patiëntencasussen.
een kijkje in de oorlogschirurgie
Parallelle sessie 1
Zaterdag 11.05 – 11.50
Door Dr. Rob Leemans
Hoe is het om in een oorlogsgebied te werken, onder hoge druk te moeten presteren, waar vrienden gewond raken of zelfs overlijden?
Dr. Leemans neemt ons mee door zijn ervaringen, waar levensreddende interventies onder de zwaarste omstandigheden niet alleen medische bekwaamheid nodig hebben, maar ook moed en vastberadenheid. Een unieke kans om het menselijke aspect achter de oorlogschirurgie te ontdekken en te begrijpen.
Na een nautisch verleden als stuurman en marineofficier heeft dr. Leemans geneeskunde gestudeerd, gepromoveerd en is hij traumachirurg geworden. Tot voor kort was hij werkzaam in het MCL, zowel als chirurg als ook in het management en als opleider. Daarnaast was hij actief reservist met vele uitzendingen als oorlogschirurg. Na het beëindigen van zijn praktijk, wegens pensioengerechtigde leeftijd, is hij part time adviseur bij defensie geweest, is nog actief in verscheidene besturen, coaching, teamtrainingen en is adviseur bij de SESAM academie. In deze Parallelle Sessie zal dr. Leemans vertellen over zijn ervaringen als oorlogschirurg waarbij een kijkje in de medische aspecten van het oorlogsgeweld wordt gegeven.
BEDRIJFSARTS WORDEN
Parallelle sessie 1
Zaterdag 11.05 – 11.50
Stap in de wereld van bedrijfsgeneeskunde
Als bedrijfsarts ben je geneeskundig specialist op het gebied van werk en gezondheid. Maar wat doet een bedrijfsarts eigenlijk? Hoe ziet een werkweek eruit? Waarom zou je wel of niet voor dit vak kiezen? Onze ambassadeurs nemen je mee in de wereld van bedrijfsgeneeskunde! Tijdens deze interactieve workshop kruipen deelnemers in de huid van een bedrijfsarts. Aan de hand van een bijzondere casus, prikkelende stellingen en persoonlijke ervaringen van onze ambassadeurs. Zien we jou daar?
Patronen van ons brein
Parallelle sessie 2
Zaterdag 12.50 – 13.35
Door Dr. Esther van Fenema
Dr. Van Fenema is psychiater in de crisisdienst en ziet regelmatig hoe het helemaal mis kan gaan met persoonlijke patronen in mensen. Zo begeleidt ze in haar werk organisatieleiders, podiumtijgers en specialisten in het gezond blijven onder grote druk. Dr. Van Fenema geeft in deze Parallelle Sessie een inkijk in de patronen in ons eigen brein en hoe je deze gezond houdt. Daarnaast vertelt ze over haar fascinatie en verwondering van de diepere laag van patronen. Dr. Van Fenema schreef de boeken ‘Het ontstemde brein’, ‘Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn’ en ‘Het Verlaten Individu’ gevolgd door het hoopvolle ‘De Leegte voorbij’.
ABN AMRO
Parallelle sessie 2
Zaterdag 12.50 – 13.35
Afgestudeerd? Jouw eerste koopwoning!
Ben je klaar met je studie geneeskunde en wil je weten wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn? Dan ben je bij ABN AMRO aan het juiste adres. We hebben namelijk voor medici ons hypotheekbeleid verruimd. Hierdoor is er vaak meer mogelijk dan je misschien in eerste instantie denkt. Nieuwsgierig geworden? Na deze workshop weet je meer over de maximale hypotheek, maandlasten, het effect van je DUO-lening en hoe ouders (eventueel) financieel kunnen helpen.
Me-doc
Parallelle sessie 2
Zaterdag 12.50 – 13.35
Hoe leefstijl interventies kunnen zorgen voor een gezondere patiënt en dokter.
Als jonge dokters zijn wij enorm betrokken en bevlogen. Tegelijkertijd willen we ons hoofd koel houden en duurzaam dokteren. Om goed voor je patiënten te kunnen zorgen, is het van belang eerst goed voor jezelf te zorgen.
In deze workshop kijken we vanuit de leefstijlgeneeskunde naar welke je tips kunt geven aan je patiënten hoe zij meer energie op een dag kunnen krijgen door aandacht voor slapen, voeding, beweging, ontspanning en zingeving. En natuurlijk kun je deze interventies ook op jezelf toepassen. Hoe zorg je voor een goed ritme op een dag tijdens een studieblok. Hoe deel jij je co-schappen zo in dat er ook nog ruimte is voor ontspanning en een privéleven.
UWV
Parallelle sessie 2
Zaterdag 12.50 – 13.35
Je kijkt verder dan ziekte, je kijkt naar de mens als geheel.
Ontdek de diepere betekenis: Je kijkt verder dan ziekte, je kijkt naar de mens als geheel! Wil jij een dieper inzicht krijgen in het sociaal domein en de cruciale rol van de verzekeringsarts ontdekken? Schrijf je in voor de workshop, die gegeven wordt door Liz Ellen Groot.
Liz Ellen, is als ervaren verzekeringsarts- , specialist arbeid en gezondheid. Ze neemt je mee op een reis van casuïstiek naar het essentiële belang van arbeid in relatie tot gezondheid. Ontdek hoe het werk van een arts bij UWV niet alleen een carrière is, maar een kans om mensen te helpen optimaal deel te nemen aan de maatschappij.
Wat je kunt verwachten:
- Diepgaand inzicht in het sociaal domein en de rol van een verzekeringsarts.
- Praktische benadering van casuïstiek en real-world scenario’s.
- Ontdek de waarde van arbeid in het bevorderen van gezondheid en welzijn.
Doe mee aan deze inspirerende workshop en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan het kloppende sociale hart van Nederland, terwijl je tegelijkertijd jouw medische carrière een vliegende start geeft!
Meer over werken als (verzekerings)arts: werkenbijuwvalsarts.nl/werken-als-arts (ook voor vacatures, coschappen en stages).
Bedrijfsgeneeskunde (n)iets voor jou?
HumanTotalCare
Parallelle sessie 2
Zaterdag 12.50 – 13.35
Ontdek het tijdens de workshop van Anneke Granade, bedrijfsarts bij HumanCapitalCare. HumanCapitalCare is, net als ArboNed en Mensely, onderdeel van HumanTotalCare. Met meer dan 400 collega-artsen dragen we bij aan een gezond, gemotiveerd en competent werkend Nederland. Als bedrijfsarts kun je betekenisvol werk doen op een manier die bij jou past, juist nu. Je geeft passende gezondheidsadviezen en begeleidt werkenden bij verzuim, om duurzaam terug te keren naar werk. Tijdens de workshop neemt Anneke je mee in het vak van bedrijfsarts, zowel binnen als buiten de spreekkamer, preventief en curatief. Ook gaat ze in op het maken van de juiste keuzes, motivatie, gezondheid, werk en privé, die gedurende je hele werkzame leven van invloed zijn.
Kinase
Parallelle sessie 2
Zaterdag 12.50 – 13.35
Als zorgconsultant aan de slag na je co-schappen
Tijdens de workshop van ‘KINASE consulting’ maak je kennis met het werk van een zorgconsultant. Wist je dat je na je co-schappen ook die weg in kan slaan?
De missie van KINASE consulting is de zorg laten werken. Door zorgverleners in staat te stellen hun werk beter te doen, kunnen patiënten beter geholpen worden. We doen dat door de brug te slaan tussen organisatie, techniek en werkvloer. De medische achtergrond van onze mensen maakt dat ze aansluiting vinden met de werkvloer en echt implementatieversnellers zijn. Ze spreken de taal, kennen de uitdagingen van de praktijk en zijn bovengemiddeld gemotiveerd om oplossingen te laten slagen.
Met jouw jarenlange ervaring en frisse blik op de zorgwerkvloer kan je waarde toevoegen in de zorg; de zorg beter laten werken. Knelpunten die je tijdens je co-schappen ziet, maar die nu nog buiten je macht liggen om te veranderen, kan je vanuit de rol van zorg-consultant oplossen. Wil je weten hoe? Schrijf je in!
BKV
Parallelle sessie 2
Zaterdag 12.50 – 13.35
Effectief solliciteren: Hoe krijg ik de baan die ik echt graag wil?
Ben je vastbesloten om die droombaan te veroveren? Wij leren je hoe je jezelf presenteert, overtuigende sollicitatiebrieven schrijft, je online profiel perfectioneert en lastige sollicitatievragen met vertrouwen beantwoordt.
Wat kun je verwachten?
In deze workshop delen we waardevolle adviezen en praktische tips om je te helpen slagen in elk stadium van het sollicitatieproces. Tijdens deze workshop behandelen we essentiële onderwerpen, waaronder:
- Persoonlijke presentatie
- Online profilering
- Sollicitatiebrieven
- Lastige vragen
Gratis cv-check! Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van je cv? Stuur je cv uiterlijk 6 maart 2024 naar monique@bkv.jobs met als onderwerp “Workshop Solliciteren NCC 2024” Tijdens de workshop ontvang je je cv terug, voorzien van waardevolle opmerkingen, tips en suggesties. Dit wordt individueel besproken, NIET plenair.
Jouw vragen zijn welkom!
Schrijf je in voor onze workshop “Effectief solliciteren” en laat BKV je begeleiden op je reis naar een wereld vol mogelijkheden.
Monique heeft in de afgelopen jaren vele co-assistenten, artsen en andere zorgprofessionals begeleid en bemiddeld in diverse werkvelden binnen de gezondheidszorg. Ze adviseerde zorgprofessionals bij het maken van carrièrestappen en hielp zorgorganisaties met hun personeelsvraagstukken. In haar huidige functie van General Manager is Monique verantwoordelijk voor de aansturing van alle commerciële teams binnen BKV. Daarnaast is zij arbeids- en organisatiepsycholoog en loopbaanadviseur en daarmee een bevlogen coach/ trainer voor de BKV Academy.
BERGMAN CLINICS
Parallelle sessie 2
Zaterdag 12.50 – 13.35
Het (rode) oog ontrafeld.
Een verdieping in 1 van de meest intrigerende organen, en ons belangrijkste zintuig. Een rood oog is een veelvoorkomend probleem. Als we rekening houden met de gemiddelde levensverwachting in Nederland, dan is de kans groot dat je een keer in je leven last krijgt van een rood oog. Er bestaat een veelvoud aan oorzaken, maar wanneer trek je aan de bel? Waar kan je als arts op letten? In deze interactieve sessie van 45 minuten onthullen we de oorzaken en krijg je inzicht in de diverse behandelopties. Maar belangrijker nog: je maakt kennis met een tamelijk onderbelicht vak binnen de geneeskundeopleiding.
Corparis
Parallelle sessie 2
Zaterdag 12.50 – 13.35
Ontdek je Talent
Wil jij ontdekken wat als arts écht bij je past? Dan is deze workshop speciaal voor jou!
Het is een uitdaging om tijdens coschappen te ontdekken wat bij je past. Is het omdat je zo leuk samenwerkt met die specialist? Of spreekt de inhoud je juist aan? Of ben je alleen maar aan het werk zonder ruimte voor iets anders? En welke invloed hebben verwachtingen van anderen op jouw keuzes?
In deze workshop ga je met verschillende methodes op zoek naar jouw kernwaarden, talenten en ambities. We bieden je handvatten om daar zelf mee aan de slag te gaan en je hoort middels het verhaal van een arts zelf waarom het belangrijk is in het kader van duurzame inzetbaarheid om stil te staan bij wie jij bent als persoon en als arts.
Of je nu nog aan het eind van je studie staat of al als basisarts werkzaam bent, deze workshop biedt voor iedereen waardevolle inzichten en concrete handvatten voor het geven van richting aan je loopbaan. Dus waar wacht je nog op? Meld je snel aan en zet de eerste stappen in het bouwen van jouw droomcarrière als arts!
biologisch geïnspireerde medische technologie
Parallelle sessie 3
Zondag 11.35 – 12.20
Door Prof. Paul Breedveld
In vergelijking met door mensen gemaakte technologie, volgt de natuur alternatieve ontwerproutes die leiden tot slimme en verbazingwekkende oplossingen. Deze kunnen een grote inspiratie zijn voor technische toepassingen.
Geïnspireerd door buitengewone biologische mechanismen ontwikkelt prof. dr. Breedveld binnen de Bio-Inspired Technology (BITE) groep aan de TU Delft (www.bitegroup.nl) innovatieve medische instrumenten voor verschillende medische toepassingen, zoals minimaal invasieve chirurgie en percutane ingrepen. Deze Parallelle Sessie geeft een overzicht van onze ontwikkelingen, waarbij onderzoek naar de anatomie van inktvistentakels, slangen en parasitaire wespen wordt gecombineerd met geavanceerde productietechnologieën zoals 3D-printen. Dit leidt tot ‘s werelds dunste stuurinstrumenten en slangachtige chirurgische apparaten, waarvan sommige zijn gepatenteerd en gecommercialiseerd.

prof. paul breedveld
Prof. Breedveld studeerde Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft, waar hij in 1991 en 1996 zijn MSc- en PhD-titels behaalde. Hij zette zijn onderzoek voort middels het ontwerpen van innovatieve medische apparaten geïnspireerd door slimme biologische oplossingen. Zijn onderzoek werd in 2012 beloond met een Nederlandse VICI-beurs voor de ontwikkeling van geavanceerde slangachtige instrumenten voor endonasale schedelbasischirurgie. In 2019 werd hij een van de voorzitters van Dutch Soft Robotics, een Nederlands nationaal onderzoeksprogramma over zachte robotica. Als hoofdonderzoeker in verschillende nationale en EU-onderzoeksprogramma's is Breedveld momenteel voorzitter van de sectie Minimaal Invasieve Chirurgie & Bio-geïnspireerde Technologie aan de TU Delft en directeur van de Graduate School van de faculteit Werktuigbouwkunde.
wat elke coassistent zou moeten weten over kinderpalliatieve zorg
Parallelle sessie 3
Zondag 11.35 – 12.20
Door Prof. Dr. Eduard Verhagen
Prof. dr. Verhagen kreeg in 2001 te maken met Bente, een ongeneeslijk zieke baby met een gruwelijke huidafwijking, waardoor ze wonden over haar hele lichaam had en voortdurend pijn leed. ‘Telkens als het verband werd verwisseld, ging haar huid open. Van de kleinste aanraking kreeg ze blaren, ook in haar mond, waardoor ze nauwelijks kon drinken. Haar lijden was uitzichtloos en ondraaglijk. Haar ouders vroegen ons haar leven te beëindigen. Er volgden talloze gesprekken met artsen, de ouders en de officier van justitie. ‘We wilden weten wat de consequenties zouden zijn als we het verzoek van de ouders zouden inwilligen. Werden we dan vervolgd voor moord? De officier wilde er niets over zeggen. Uiteindelijk hebben we Bente niet geholpen en is ze teruggegaan naar het ziekenhuis in Emmen waar ze in 2001 is overleden.’
Dit zorgde ervoor dat prof. dr. Verhagen in 2004 het Groningen-protocol opstelde. In dit protocol omschreef hij criteria waaraan artsen kunnen voldoen om in het kader van de Nederlandse euthanasiewetgeving ‘levensbeëindiging van pasgeborenen’ uit te kunnen voeren zonder gevaar van strafververvolging wegens moord op een wilsonbekwame zonder verzoek om euthanasie. Het voorstel van Verhagen werd nadien door het Openbaar Ministerie in Groningen goedgekeurd. Sinds het invoeren van dit protocol door de Nederlandse overheid en de publicatie ervan in 2005 in The New England Journal of Medicine kreeg het uitgesproken kritiek van collega pediaters en meerdere organisaties en politici, zoals de Pauselijke Academie voor het Leven en de Italiaanse politicus Carlo Giovanadi.
In deze Parallelle Sessie zal prof. dr. Verhagen uitleg geven over ethiek, dilemma’s, ongelooflijk moeilijke keuzes en leiderschap. ‘Loop niet weg voor een moreel dilemma, ook al weet je niet meteen wat het goede is. Probeer iets moois te maken van schijnbaar onmogelijk moeilijke situatie.’ Prof. dr. Verhagen, is kinderarts aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij werkte 5 jaar op Curaçao voordat hij naar Groningen kwam om te werken als Hoofd Patiëntenzorg van het Beatrix Kinderziekenhuis/UMCG, waar hij nu afdelingshoofd en hoogleraar kindergeneeskunde en kinderpalliatieve zorg is. Hij schreef tal van wetenschappelijke artikelen over ethische besluitvorming en zorg rond het Levenseinde. Hij leidt verschillende nationale onderzoeks- en palliatieve zorginitiatieven en is lid van verschillende regionale en nationale adviesraden op het gebied van geneeskunde, ethiek en recht.
brandwondengeneeskunde
Parallelle sessie 3
Zondag 11.35 – 12.20
Door Dr. Sonja Scholten
‘De brandwondengeneeskunde grijpt je, of het schrikt je volledig af. Het vak is lang niet voor iedereen weggelegd’.
Aldus de woorden van dr. Sonja Scholten. Samen met de steeds veranderende brandwondenzorg is dit specialisme dan ook voor velen nog onbekend terrein. In deze Parallelle Sessie gaat dr. Scholten in op het behandelen van (acute) brandwonden middels interdisciplinaire zorg en hoe de toekomst van de zorg van patiënten met brandwonden eruitziet.

dr. sonja scholten
Dr. Scholten is sinds 2007 werkzaam als brandwondenarts in het Martini Ziekenhuis in Groningen en is bekend van de serie ‘Topdokters’. Zij houdt zich bezig met de behandeling van patiënten met ernstige brandwonden. Tevens is zij EMSB-instructeur. Mensen opleiden vindt ze inspirerend en geeft veelvuldig scholing aan huisartsen en specialisten.
zonder slaap kan je niet, maar wat is nu precies de rol van slaap?
Parallelle sessie 3
Zondag 11.35 – 12.20
Door Dr. Jeroen Dudink
De mens slaapt, net als alle andere dieren op de wereld, ongeveer een derde van zijn leven. Zonder slaap functioneren we slecht en dit heeft een negatieve invloed op al onze organen. Hoe vaak betrap jij jezelf erop dat je tekort hebt geslapen? Wat zijn de gevolgen van te weinig slaap voor jezelf? En hoe zit het eigenlijk met het effectieve aantal slaapuren van je patiënt? Wat is de precieze rol van slaap bij volwassenen en bij kinderen? Wat is de rol van slaap op vroege hersenontwikkeling? Antwoorden op deze vragen komen aan bod tijdens de Parallelle Sessie van dr. Dudink.

dr. jeroen dudink
Dr. Dudink studeerde geneeskunde aan de Katholieke Universiteit van Leuven en specialiseerde zich tot kinderarts aan het Leids UMC. Hij werkte diverse jaren in het Sophia kinderziekenhuis van het Erasmus MC. Daarnaast behaalde hij zijn master neuroscience, deed een jaar hersenonderzoek aan het Imperial College London en promoveerde op geavanceerde hersenscans bij pasgeborenen. Op dit moment werkt hij als kinderarts-neonatoloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMCU met als specialisatie neonatale neurologie. Als universitair hoofddocent aan het UMC Utrecht is hij betrokken bij diverse studies met betrekking tot slaap en het ontwikkelende brein.
ABN AMRO
Parallelle sessie 3
Zondag 11.35 – 12.20
Afgestudeerd? Jouw eerste koopwoning!
Ben je klaar met je studie geneeskunde en wil je weten wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn? Dan ben je bij ABN AMRO aan het juiste adres. We hebben namelijk voor medici ons hypotheekbeleid verruimd. Hierdoor is er vaak meer mogelijk dan je misschien in eerste instantie denkt. Nieuwsgierig geworden? Na deze workshop weet je meer over de maximale hypotheek, maandlasten, het effect van je DUO-lening en hoe ouders (eventueel) financieel kunnen helpen.
ME-DOC
Parallelle sessie 3
Zondag 11.35 – 12.20
Van Bul naar baan, eerste fase als arts
Nog even en je mag de eerste stappen gaan zetten in je carrière als arts. Hoe ga jij als net afgestudeerde arts je een weg vinden? Hoe ga je met al deze verantwoordelijkheden om en hoe houd je wel je werkplezier?
De 1e fase als arts is een ontzettend leuke fase, maar ook een vormende fase voor de rest van je carrière. Daarom is het fijn als je hiervoor wat handvatten aangeboden krijgt.
Me-doc zal in de Masterclass ‘Van bul naar baan, eerste fase als arts’ ingaan op praktische zaken als het sollicitatiegesprek, maar ook over ‘softskills’ die ervoor zorgen dat je meer tijd en energie overhoudt tijdens het werk, zodat je met veel plezier aan de slag kunt.
AIDSFONDS
Parallelle sessie 3
Zondag 11.35 – 12.20
Hiv: diagnostiek en dialoog valt ook binnen jouw scope!
Nederland naar nul nieuwe hiv-infecties. Dat kunnen we alleen met jullie hulp.
Weet jij wanneer een hiv-test noodzakelijk is om de juiste diagnose te kunnen stellen? In deze workshop krijg je oog voor indicatoren van hiv, leer je wanneer je op hiv moet testen en kan je late presentatie van hiv herkennen. Daarnaast nemen we je mee in de huidige cijfers van de hiv-epidemie in Nederland, het effect van hiv-behandeling en de impact van de n=n boodschap voor mensen met hiv en hun omgeving. Ook krijg je tips and tricks over hoe je een seksuele anamnese afneemt en zonder schroom spreekt over seksualiteit. De enige manier om naar nul nieuwe hiv-infecties te komen is namelijk om het stigma omtrent hiv te doorbreken en het testen op hiv net zo normaal te maken als het testen van een nierfunctie of een bloedsuiker.
Na het volgen van deze interactieve workshop kun je het gesprek over hiv en het testen op hiv met je patiënt aangaan, zonder vooroordelen en stigma.