info@nccongres.nl

Sessie 1

Anesthesie

Dr. Myra Rinia-Feenstra

Gynaecologie

Dr. Angelique J. Goverde

Ik werk als gynaecoloog in het UMC Utrecht, met als aandachtsgebieden de voortplantingsendocrinologie en – geneeskunde, en jeugdgynaecologie. Tijdens mijn co-schappen besefte ik dat de Verloskunde en Gynaecologie mijn vak zou worden. De uitdaging voelde ik vooral in de combinatie van daadkrachtig handelen in acute situaties en tegelijkertijd sensitief blijven voor de (emotionele) noden van de patient. Dat het in mijn vak gaat om gezondheidsproblemen die zo raken aan je identiteit en zo levensbepalend zijn, maakt het voor mij speciaal. Als opleider in de cluster Utrecht let ik vooral op hoe de kandidaten zichzelf presenteren. Zijn ze sensitief, reflectief op eigen kunnen en handelen, wat is hun aanleg tot zelfontwikkeling? Staan ze open voor feedback, niet alleen van supervisoren maar ook van peers, verpleegkundigen en patiënten? Daarnaast is het belangrijk om praktijkervaring te hebben, om al voor de opleiding te weten of je de fysieke uitdagingen van het vak aankunt, de spanning van de acute situaties, de onregelmatigheid van diensten en het prioriteren van meerdere zorgvragen op hetzelfde moment. Daarom is mijn tip aan co-assistenten: ken jezelf, wees kritisch naar jezelf en blijf bij jezelf. Laat jouw capaciteiten leidend zijn in je beroepskeuze en verwachtingen ten aanzien van de toekomst, want omgekeerd zal het niet goed gaan.

Kindergeneeskunde

Prof.Dr. J.Frenkel

Opleider kindergeneeskunde Wilhelmina Kinderziekenhuis / Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie Utrecht

Ik heb nooit echt kunnen kiezen. Te veel dingen vond en vind ik razend interessant. Dan is kindergeneeskunde een logisch pad. Geneeskunde in de volle breedte van psychiatrie tot chirurgie, van preventie tot experimentele therapieën. Je blijft elke dag nieuwe dingen leren of het nu om communicatievaardigheden, basale wetenschappelijke ontwikkelingen of echografische technieken gaat. En het is dankbaar werk want je kunt echt het verschil maken. De gevoelsmatige eenheid van tijd is namelijk je eigen leeftijd. Het eerste jaar van de kleuterklas duurt een kwart mensenleven, de hele medische studie ook. Als je een kind gezonde jaren erbij kunt geven dan zijn dat heel lange jaren. Toch was ik met evenveel plezier huisarts of KNO-arts geworden. Dat is het voordeel als alles je boeit.

De tip die ik aan (co)assistenten wil geven is: doe wat je doet met plezier, doe het steengoed (dat betekent keihard werken) en luister naar de verhalen van je patiënten. Geniet van je werk en laat anderen meegenieten.