Pakket A

  • Kijk in de keuken bij de bedrijfsgeneeskunde!
  • Wakker tijdens een hersenoperatie
  • CAO voor Dummies
  • IC

Drs. Stefan van Vuuren

Kijk in de keuken bij de bedrijfsgeneeskunde!
Stefan van Vuuren

Deze workshop wordt gegeven door drie artsen in opleiding tot bedrijfsarts bij Zorg van de Zaak. Aan de hand van stellingen en een rollenspel zullen zij jullie meenemen in de wereld van de bedrijfsgeneeskunde. 

Wat doet een bedrijfsarts de hele dag? Is het beroep echt zo saai en eentonig? Op deze vragen, krijg jij dan zeker antwoord!

In Control: Wakker tijdens een hersenoperatie
Dr. Markus Klimek

Woorden nazeggen en vingeroefeningen doen, terwijl een chirurg een tumor uit je hersenen haalt. Het klinkt bizar, maar het gebeurt. Wakker opereren heeft zijn voordelen. Omdat tumorweefsel vaak lijkt op gewoon hersenweefsel bestaat het gevaar dat bij een operatie functioneel belangrijk weefsel wordt weggesneden. Met alle gevolgen van dien. Tijdens wakkere operaties stimuleert de chirurg hersengebieden die aan de tumor grenzen. Die leert hem waar mogelijk een functie in onder de tumor zit, en waar hij de tumor veilig kan verwijderen. Bij wakkere hersenoperaties is een belangrijke rol weggelegd voor de anesthesioloog. Hij moet zorgen dat de patiënt veilig, comfortabel en op de cruciale momenten alsnog volledig coöperatief door de operatie komt. Markus Klimek, door zijn eigen collega’s gekozen als “Toparts Anesthesiologie” 2012/13 heeft hier bijzonder ruime ervaringen. Tijdens zijn lezing met veel plaatjes en filmpjes vertelt hij niet alleen over de technische kant van deze uitdagende opdracht, maar ook over de psychologische begeleiding van de patiënt.

Dr. Markus Klimek

CAO voor Dummies
Robert Barendse
(LAD: Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband)

Wat zijn verantwoorde arbeidstijden? Maak jij als coassistent niet te veel uren? En hoe zit het met je salarisperspectief als je straks als arts aan de slag gaat? Dat zijn vragen waar de onderhandelaars van de LAD (Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband) zich dagelijks mee bezighouden. De LAD behartigt de belangen van circa 35.000 (aankomende) artsen en zit aan alle relevante cao-tafels in de zorg, om te zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden.

Hoe gaan die cao-onderhandelingen precies in zijn werk? Wat hebben we de afgelopen tijd voor elkaar gekregen? Wat betekent dat voor jou als je coschappen gaat lopen en wat doet de LAD dan specifiek voor jou? We vertellen er graag over, dus we hopen je te zien bij onze workshop, die wordt gegeven door een ervaren cao-onderhandelaar.

IC

Door afzegging zijn wij opzoek naar nieuwe invulling van deze parallelle sessie. Meer informatie volgt snel.