Pakket C

  • Federatie medisch specialisten
  • De beleggende dokter wed niet op één paard!
  • NTvG
  • Robot geassisteerde thoraxchirurgie en omgaan met complicaties

Dr. Marcel Daniels

Federatie medisch specialisten
Dr. Marcel Daniels

Marcel Daniëls, cardioloog en algemeen voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten, neemt je in een lezing mee naar de toekomst van de medisch-specialistische zorg vanuit het visiedocument Medisch Specialist 2025. Een van de thema’s in deze visie is ‘netwerkgeneeskunde’. Zorg zal in de toekomst steeds meer gepland worden rondom de patiënt, waarbij meer samenwerking in netwerken nodig is tussen verschillende specialismen en buiten de muren van het ziekenhuis. Marcel Daniëls gaat in op wat dit betekent in de praktijk.

De Federatie Medisch Specialisten staat voor 22.000 toegewijde dokters in ziekenhuizen en instellingen. De Federatie verenigt alle 32 specialismen, ondersteunt bij de uitoefening en ontwikkeling van het vak en spreekt met één stem in politiek en samenleving. Tijdens de voordracht vertelt Marcel Daniëls meer over wat de Federatie precies doet en hoe het is om bestuurder te zijn binnen de zorg en naast zijn werk als medisch specialist.

De beleggende dokter wed niet op één paard!
Michael Eveleens
(van Lansschot)

Interesse in de wereld van beleggen? Wij nodigen u uit voor de Van Lanschot Investment Game. Tijdens deze workshop geven wij u inzicht en overzicht in de basisprincipes van beleggen. Wat wordt er allemaal verstaan onder beleggen?  

Hoe bouwt u voldoende vermogen op voor later? Het is lastig in de toekomst kijken en daarom laten wij u zien waarom het zinvol is aandacht te geven aan vermogensopbouw.

Na een korte presentatie is het tijd om actief aan de slag te gaan. Dit doen wij door samen met u een beleggingsspel te spelen. U gaat in groepsverband (2-5 personen per team) de strijd met elkaar aan door middel van een interactieve game. De wereldeconomie is constant in beweging en hoe speelt u in op de verschillende economische scenario’s? Welke afwegingen maakt u? Aan u om de risico’s te vermijden en kansen te benutten. Uw doel is het samenstellen een optimale vermogensverdeling onder verschillende marktomstandigheden. Het winnende team krijgt uiteraard de eer en een mooie prijs!

Nieuwsgierig? Zie het laatste beleggingsnieuws: https://www.vanlanschot.nl/inspiratie

Michael Eveleens
Wim van Opstelten

Wim van Opstelten
(NTvG)

Het NTvG biedt een filter voor de overload aan medisch-wetenschappelijke informatie die beschikbaar is. Ook voor geneeskundestudenten fijn om op terug te vallen!

Wat heb jij, arts van de toekomst, aan het NTvG?

  • Leer van de beste dokters!
  • Recente onderzoeksresultaten
  • Bijzondere patiënten casussen
  • Kritische evaluatie van nieuwe ontwikkelingen
  • Medisch nieuws uit binnen- en buitenland
  • Tweewekelijks gratis het laatste medische nieuws én een nieuwe beeldquiz in je mailbox met de NTvG Studentenflits: onmisbare medische kennis speciaal voor jou geselecteerd

Wil je ook op een makkelijke manier op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in je vak? Kom naar de NTvG stand en neem een voordelig studentenabonnement met gratis boek “Het schrijven van een medisch- wetenschappelijk artikel”!  

Thoraxchirurgie met robot en omgaan met complicaties
Dr. Ghada Shahin

Ghada Shahin is sinds 2004 werkzaam als cardiothoracaal chirurg in de Isala te  Zwolle. Naast het volledige palet van open hart operaties heeft zij zich toegelegd op de longchirurgie en met name de minimaal invasieve (robot geassisteerde) oncologische longchirurgie. Sinds 2015 is zij Europees proctor voor deze chirurgische techniek.  Tevens blijft deze van origine Egyptische verbonden aan haar moederland waar zij jaarlijks met een hartchirurgisch team hartoperaties uitvoert en collega’s ter plaatse opleidt. Recent is de deelopleiding tot cardiothoracaal chirurg gestart in de Isala. Dr. Shahin is waarnemend opleider. European Training Model for Robotic Thoracic Surgery. Omdat inmiddels robotchirurgie niet uit het operatieve veld weg te denken is, is het van het grootste belang dat deze techniek niet slechts behouden blijft aan ervaren volleerde chirurgen, maar dat deze wordt geïntegreerd in de opleiding. Samen met enkele Europese collega’s werkt dr. Shahin aan een trainingsmodel voor robot thoraxchirurgie die gestructureerd en gestandaardiseerd is voor heel Europa. Op deze wijze wordt gestreefd naar uniformiteit en kan er reproduceerbaarheid van resultaten worden bewerkstelligd.  Zij zal u in haar presentatie hier meer over vertellen.

Het went nooit! Elke chirurg maakt complicaties. Hoe ga je daar mee om? Wordt dit aspect van het beroep besproken in je co-schap? Als je ANIOS of AIOS bent? Wie begeleidt je als je een complicatie hebt gemaakt en leer je hoe je daar mee moet omgaan? Leer je hoe je met de patiënt en de familie moet spreken? Of maken je opleiders geen complicaties? Het maken van complicaties is in de ervaring van dr. Shahin een ondergeschoven kindje. Zij ziet zeker verbetering ten opzichte van haar eigen tijd als co-assistent en arts-assistent, maar toch, een complicatie maken went nooit

Dr. Ghada Shahin