Pakket E

  • Medisch Leiderschap
  • De zin of onzin van het werken in lage inkomenslanden
  • Forensische geneeskunde als zelfstandig specialisme
  • Hoe Nederland een belangrijke bijdrage kan leveren aan wereldwijde infectieziekten zorg

Me-Doc

Medisch Leiderschap
Maarten Smit
(Me-Doc)

Je staat op het punt om een van de mooiste beroepen ter wereld te gaan beoefenen. Hoe zorg je ervoor dat je controle houdt over de richting van je carrière en hoe behoudt je het plezier in je werk? Tijdens deze workshop gaan we het hebben over medisch leiderschap en meer in het bijzonder over persoonlijk leiderschap. Daarnaast geven we tips over hoe je efficiënt en met behoud van werkplezier straks je vak kunt uitoefenen en nu al je co-schappen kunt doorkomen. Een van de tips is natuurlijk ook goed voor je zelf zorgen, daarom organiseren we voor de vrijdagavond een grootse wijnproeverij. Want wie hard werkt, mag ook hard genieten!

De zin of onzin van het werken in lage inkomenslanden
Prof. dr. Jos van Roosmalen

Jos van Roosmalen is emeritus professor of Safe Motherhood and Health Systems at VU University Amsterdam and a retired consultant obstetrician in the department of Obstetrics, Leiden University Medical Center, the Netherlands.

He published extensively on Safe Motherhood issues in lowand high income countries and is a (co-)promotor of 25 Safe Motherhood theses, written by students of both the Northern and Southern hemisphere. He is an editor of BMC Pregnancy Childbirth, section of low and middle income countries. He worked from 1976-1983 as a tropical doctor in Tanzania Among many credentials, he is a founder of the Dutch Working Party for International Safe Motherhood and Reproductive Health (since 1987), he was the Chairman of the Maternal Mortality Audit Committee of the Netherlands Society of Obstetrics and Gynecology (up till from 2001-2016) and a cofounder of the International Network for Obstetric Survey Systems (INOSS) in 2010. He was a board member of the Netherlands Society for Tropical Medicine and International Health (1992-1998). He acted as technical advisor to WHO for Maternal Near Miss (2015) and Maternal Sepsis (2016). He works as a consultant for CCBRT Capacity building for emergency obstetric care in Dar es Salaam, Tanzania and for WLF’s Maternity care project Thamini Uhai in Tanzania.

Prof. dr. Jos van Roosmalen
Drs. Karen van den Hondel

Forensische geneeskunde als zelfstandig specialisme
Drs. Karen van den Hondel

Karen werkt fulltime als forensisch arts. Nadat ze haar propedeuse rechtsgeleerdheid had behaald, studeerde ze geneeskunde in Rotterdam. Hierna heeft ze de opleidingen forensische geneeskunde en deskundige in strafzaken afgerond. Na 5 jaar gewerkt te hebben in Rotterdam, verruilde Karen 010 voor 020 en werkt ze nu bij GGD Amsterdam als fulltime forensisch arts. Bij het Forensisch Medisch Genootschap (FMG, beroepsvereniging) is Karen actief in de commissie Wetenschap en Onderwijs en momenteel doet ze promotieonderzoek binnen de forensische geneeskunde.

De forensisch arts fungeert als gemeentelijk lijkschouwer. Je werkt samen met justitie en politie. Het werkt van de forensisch arts staat dan ook grotendeels in dienst van het strafrecht. Als forensisch arts zorg je daarnaast voor letselbeschrijvingen, bijvoorbeeld bij kinder- of ouderenmishandeling, en voer je sporenonderzoek uit bij slachtoffers van zedenmisdrijven. Ook de afname van lichaamseigen materiaal behoort tot je takenpakket. Denk hierbij bij het afnemen van wangslijmvlies bij verdachten of de afname van bloed bij het rijden onder invloed van drugs. Als laatste ben je verantwoordelijk voor de zorg van mensen op het politiebureau. Derhalve is het essentieel dat je bekend bent met de taken van het openbaar ministerie, politie, rechtspraak, gemeente en rijksoverheid. Gezien de breedte van het vakgebied, is een goede opleiding onontbeerlijk. Na jaren strijden is het gelukt om de forensische geneeskunde te laten erkennen als volwaardig specialisme. In 2019 is gestart met een geheel vernieuwde opleiding van 2 jaar. Zowel de opleiding als het vak zijn in ontwikkeling; wil je meer weten over dit prachtige vak, kom dan naar de lezing…


Hoe Nederland een belangrijke bijdrage kan leveren aan wereldwijde infectieziektenzorg
Prof. dr. Heiman Wertheim

Veel lage en midden inkomenslanden (LMICs) in met name Azië hebben een sterke economisch groei ondergaan met daarbij een snel moderniserende maatschappij. Echter, daar zijn nog steeds grote groepen die achterblijven, nog steeds arm zijn en verhoogde vatbaarheid hebben voor infectieziekten. Tijdens mijn presentatie zal ik stilstaan bij deze ongelijkheden, wat deze betekenen voor de epidemiologie, preventie, diagnostiek en behandeling van infectieziekten in deze omgeving. Ik zal dat doen met eigen ervaringen die ik heb opgedaan met projecten in Azië en Afrika.

Heiman Wertheim is hoogleraar medische microbiologie, afdelingshoofd medische microbiologie van het Radboudumc en tevens voorzitter Radboudumc Center of Infectious Diseases (RCI, www.radboudrci.nl). Tot 2015 was Heiman jarenlang hoofd van de Oxford University Clinical Research Unit (www.oucru.org) in Hanoi, Vietnam. Hij deed daar infectieziekten onderzoek en coördineerde tevens laboratorium capaciteitsopbouw in verschillende instellingen in Azië. Hij heeft aan een breed scala infectieziekten gewerkt, variërend van zoönose (oa Streptococcus suis, vogelgriep) tot zorg gerelateerde  infecties. Zijn voornaamste interesse is antibiotica resistentie met een ‘global one health’ perspectief. Heiman is bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (www.nvmm.nl) en is voorzitter werkgroep nationale kennisagenda. Heiman is adviseur voor de WHO expert rondom azitromycine mass drug administration. Tevens is Heiman lid van raad van advies voor het nationale Centrum Infectieziekten bestrijding (RIVM/Cib). In de regio Nijmegen is hij stuurgroeplid van het  Gelders Antibiotica Resistentie en Infectiepreventie Netwerk (GAIN). Hij is hoofdredacteur van de Atlas of Human Infectious Diseases (Wiley, 2011) en redacteur voor de Journal of Global Antimicrobial Resistance. Voor Heimans publicatielijst, zie: scholar.google.com/citations?user=JVFGW64AAAAJ

Prof. Dr. Heiman Wertheim.
Foto: Andreas Terlaak